GSA

GSA

Wat is de GSA? De GSA is een groep scholieren en docenten, die vindt dat iedereen op school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. De GSA is er voor iedereen. Op Sancta Maria bestaat de GSA sinds 2015.

Wat doet de GSA? We komen regelmatig bijeen om over gevoelens te praten. We willen een school zijn, waar iedereen zich veilig en thuis voelt en waar je geaccepteerd bent om wie en hoe je bent. Zoals een docent het zegt: "Ik vind het heel belangrijk dat wij iedereen accepteren hoe ze zijn, of ze nu dun, zwart, geel, homo of lesbisch zijn." Leerlingen die op scholen zitten, waar een GSA bestaat, voelen zich op zo'n school eerder veilig en thuis, dan op scholen zonder GSA. We gaan de brugklassen langs om ons te presenteren, vieren o.a. Paarse Vrijdag en International Coming Out Day.

Lijkt het je wat en wil je meedoen met en lid worden van de GSA? Je mentor weet, bij wie je je kunt melden.
Kijk op de site van het landelijke GSA-Netwerk, als je meer wilt weten: www.gsanetwerk.nl.

Hieronder een paar quotes van leerlingen, die lid zijn van onze GSA:

Deze leerling zegt: "Ik zit in de gsa omdat ik het fijn vind om te kunnen praten met andere queer leerlingen, en de problemen op school. Ik vind het ook belangrijk om die problemen op te lossen!"

Robynn zegt: "Ik neem deel aan de GSA, omdat ik wist dat ik daar geaccepteerd zou worden voor wie ik ben. Ook omdat ik wil helpen het tegen gaan van belachelijk maken van LGBTQ+ mensen en ook om de school meer LGBTQ+ vriendelijk te maken zodat iedereen zich veilig voelt hier op school."

En Leanne zegt: "School zou een veilige plek moeten zijn waar je je goed genoeg kan voelen om te zijn wie je bent en je dan ook daarnaar te kunnen uiten. Maar wanneer je door de gangen van de school loopt, hoef je niet lang te wachten voordat je kinderen hoort die schelden met “homo” of “gay”. En regenboogversiering wordt ook nog te vaak verkreukeld, verscheurd of gesloopt." 

 

Dit zorgt er natuurlijk voor dat het homoseksueel of anders dan de norm zijn door velen wordt gezien als raar, iets slechts of iets wat door anderen simpelweg niet wordt gerespecteerd. Voor onzekere jongeren, die zich al in een periode van jezelf ontdekken bevinden, die worstelen met hun geaardheid of gender kan dit er voor zorgen dat ze zich genoodzaakt voelen zich te verstoppen, wie ze zijn en bij wijze van spreken in een leugen te gaan leven.  

Wij als GSA (Gender Sexuality Alliance) op het Sancta Maria vinden het van groot belang die verwachte veiligheid te realiseren. En leerlingen zo de kans te geven zichzelf te zijn.  

Wij doen dit door brugklassen van informatie te voorzien over wat LGBTQ+ nou eigenlijk inhoudt en over wat de GSA doet om hier meer  aandacht voor te creëren. Ook strijdt de GSA voor meer gender neutrale toiletten op school (op het moment is het er één in de hele school, die zich weggestopt op de begane grond bevindt en vaker niet dan wel in gebruik genomen kan worden) en hopen we in de nabije toekomst een regenboogtrap in de kantine te krijgen. Nog een belangrijk punt is het feit dat de school alleen op Paarse Vrijdag de regenboogvlag uit hangt, terwijl we de LGBTQ+ community natuurlijk het gehele jaar door steunen.  

Ook organiseert de GSA evenementen zoals Paarse Vrijdag, dit is een dag waarop aandacht wordt besteed aan de LGBTQ+ community door middel van muziek, bakwedstrijden, het dragen van paarse kleding en door een moment van een les aan dit onderwerp te besteden. 

De GSA staat voor vrijheid, veiligheid, en gelijkheid voor alle leerlingen van onze school, welke seksualiteit of gender je dan ook hebt!" 

14