Corona-proof Sancta Maria verwelkomt brugklassers: Ónze school is waar je moet zijn

Corona-proof Sancta Maria verwelkomt brugklassers: Ónze school is waar je moet zijn

Openingsviering HD160820 42k9

 

De openingsviering ter verwelkoming van de nieuwe brugklasleerlingen bij lyceum Sancta Maria aan de Van Limburg Stirumstraat gebeurt in kleine groepjes. Coronaproof, maar daardoor met een persoonlijk karakter. Heel anders dan in vroeger tijden, toen de katholieken zulks nog plachten te vieren met een heilige mis.

„Hier is elke leerling welkom”, verzekert rector Claasje Quadekker terwijl ze de ’brugpiepertjes’ vrolijk groet. „Ze komen binnen met grote ogen. Sommigen juist weer stoer. Dat levert die mooie mix op.” Brugklas-afdelingsleider Mirjam Meinema deelt vanaf de trap de in groten getale opgedraafde kinderen en ouders op in kleine groepjes. Met een bingokaart in de hand mogen ze van locatie naar locatie. Naar het lokaal van docente biologie Annette Porto le Blanch bijvoorbeeld, waar over een evenwichtsbalk mag worden gebalanceerd. „Hier op school is het de bedoeling dat je jouw evenwicht gaat vinden.” Het is natuurlijk niet niks, om van de basisschool ineens naar het voortgezet onderwijs over te stappen. Brugklasser Auke Jansen (12 jaar) heeft er vertrouwen in. Hij vindt het een leuke rondleiding. Het vak Engels, daar gaat hij vast goed in worden, denkt hij. Zijn vader knikt instemmend. In de gang klinkt al van verre getrommel. Docent aardrijkskundemaatschappijleer en muziek Ben Licumahuwa en conciërge Abdel Labrid geven een muzikaal showtje vanjewelste weg. Conga’s, timbales, cahon en zelfs koebel krijgen er flink van langs. Abdel Labrid schopte het in 2013 zelfs tot ’coolste conciërge’ voor de SlamFM SchoolAwards. De tijd van mokkende conciërges lijkt dus echt tot het verleden te behoren. Maar we moeten dóór, want in de onderbouw-aula stelt mentor Denise Kerkman - die zelf ook op Sancta heeft gezeten - junior-mentor Merle voor, die eveneens als aanspreekpunt zal gaan fungeren voor de nieuwe leerlingen. In de bovenbouw-aula staat de vleugel, waar Sancta-leerlingen Zahra en Madelief afwisselend een uitvoering op verzorgen. Immers, voor talentontwikkeling is er eveneens ruimte op de school. Via de tuin dan weer naar buiten waar cabaretiers Dominique Engers en Raf Grevelink een Sancta-lied in elkaar hebben gedraaid. „Onze school is waar je moet zijn, in de brugklas daar is het fijn”, klinkt het. Met als toetje docent Duits Max Smit die een heuse vuurspuw-act brengt. Bewonderend applaus. De aanpak van een rondleiding in groepjes werkt. „Ze hadden het goed opgelost in het kader van de corona”, vindt Lieve Hogeveen (12 jaar). Biologie vindt ze interessant. De boeken heeft ze al. En een vriendin gelukkig ook, wijzend naar Sara Oass (12).Mooi artikel in Haarlems Dagblad

Paul Lips
HAARLEM

Sancta ontvangt de nieuwe brugklassers traditiegetrouw op de zondag voor de eerste lesweek. Lees het HD artikel hier, en bekijk de foto's en de video.