Dag van de Duurzaamheid

Dag van de Duurzaamheid

Vandaag vindt de jubileumeditie Dag van de Duurzaamheid plaats. Deze tiende editie laat wederom zien waarom duurzaamheid zo belangrijk is. Op deze dag organiseren duizenden particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden verschillende activiteiten.

Op Sancta Maria is het eigenlijk elke dag Dag van de Duurzaamheid. Dagelijks hebben wij grote belangstelling voor de wereld om ons heen. Wij horen bij een wereldwijd UNESCO-netwerk en besteden veel aandacht aan dit thema. Zo beschikt de school over vier watertappunten en lopen leerlingen rond met duurzame, navulbare drinkflessen. Ook probeert de school plastic uit te bannen, bijvoorbeeld door geen plastic koffiebekers aan te schaffen en door met de eerste klassen een stuk strand van plastic troep te ontdoen.

Zelfs tijdens de buitenlandse studiereizen ligt de focus op milieu. Onlangs namen wij een certificaat in ontvangst, omdat we tijdens studiereizen in maart 2018 maar liefst 93.368 kg CO2-uitstoot hebben gecompenseerd. Zodoende kan een kooktoestellenproject in Ghana worden geholpen en kunnen huishoudens op een efficiëntere, goedkopere en minder vervuilde manier koken. Bovendien doet Sancta Maria elk jaar mee aan ‘Warme Truiendag’. Op deze internationale dag wordt binnen veel organisaties in Nederland de kachel wat lager gezet om aandacht te vragen voor CO2-uitstoot en klimaatopwarming.

Maar daar houdt het niet bij op. Tijdens de UNESCO-week deden de eersteklassers mee aan het project ‘Slapende Spijkerbroeken’. Initiatiefnemer Virgil Bawits van Stichting De Schone Stad zorgt met dit project ervoor dat oude spijkerbroeken een nieuw leven krijgen. En onze leerlingen van het Sancta helpen daar maar al te graag aan mee, want in één spijkerbroek zit veel tijd, geld, energie en water. Ook de andere jaarlagen volgden speciale programma’s tijdens de UNESCO-week. Bij de tweede klas gingen de lessen over de circulaire economie en de derde klassen namen deel aan de Noordpoolacademie, een project over de bescherming van de Noordpool.

Kortom, Sancta Maria hecht dag in, dag uit, veel waarde aan duurzaamheid en de bewustwording daarvan. Vandaag tijdens de Dag van de Duurzaamheid staan we daar nog eens extra bij stil.