Eindexamenkandidaat Jorrit in het HD

Eindexamenkandidaat Jorrit in het HD

thumbnail Image 2

Nederlands padelkampioen onder de 18 Jorrit Notenboom wil zich kunnen meten met de besten:’Flink plannen hielp me ook op school’

Jorrit Notenboom (18) gaat niet uitrusten tijdens zijn zomervakantie. Het is flink trainen geblazen om sterker te worden en zijn spel in padel te verbeteren.

Kun je iets over jezelf vertellen

Ik ga naar het vwo op Sancta Maria en woon in Overveen. Ik ben Nederlands padel kampioen onder de 18. Hopelijk binnenkort ook bij de senioren.

Wat is dat eigenlijk padel?

Padel is een mix van tennis en squash. Het komt uit Spanje en wordt nu zo’n tien jaar gespeeld in Nederland. De laatste jaren is het enorm gegroeid. Er zijn nu zeshonderd banen in Nederland. Iedereen kan het doen. Er zijn ook voetballers zoals Frenkie de Jong en de bondscoach die regelmatig op de baan te vinden zijn.

En hoe ben jij begonnen?

De vader van een vriend van me had een baan. Ik speelde al tennis en wilde het weleens proberen. Het sprak me direct aan en ik ben daarna steeds meer gaan padellen.

Dat moet best pittig zijn: veel sporten en school. Hoe doe je dat?

Ik train vier tot vijf keer per week. Dan is het belangrijk dat je goed plant. Dat ben ik dit jaar meer gaan doen. Andere jaren deed ik niet veel aan school, het ging toch wel. Omdat ik nu me aan mijn planning hield, ging het ook beter op school. Wat ook wel geholpen heeft, is dat er natuurlijk geen grote toernooien waren. Ik heb het laatste toernooi al driekwart jaar geleden gespeeld. Dat scheelt reizen, want je speelt overal in Nederland, maar ook België en Frankrijk.

Je hebt een druk bestaan, wat doe je voor je ontspanning?

Paddelen, echt als ik moet ontspannen dan ga ik de baan op. Dat helpt. En ik ga ook regelmatig een stukje lopen en leuke dingen doen met mijn vriendin. Steeds kijken wat nog wel kan en dat doen. Eigenlijk bleek dat we nog steeds dingen konden doen.

Wat ga je de komende maanden doen?

Trainen om nog beter te worden in padel en fysiek sterker te worden. Ik ga in oktober naar Madrid om daar een half jaar te trainen op de M3 Padel Academy. Dat is een van de beste academies ter wereld voor padel. Van de top 100 spelers komen er twintig daar vandaan. Via mijn trainer ben ik daar al een paar keer eerder geweest. Ik wil heel graag beter worden, misschien dat ik niet tot de absolute top kom, maar ik wil wel mee kunnen draaien. En die maanden al heel goed spelen tegen de Spaanse spelers. Verder ga ik ook lessen geven, want ik moet voor die maanden in Spanje wel geld verdienen. Het is een beetje een tussenjaar, want ik was even helemaal klaar met school. Nu ga ik in Madrid ook wel naar school om Spaans te leren. Anders kan niemand me daar verstaan. Maar vanavond eerst even chillen met vrienden. Ik ben onderweg naar het strand, even naar buiten en samen een biertje drinken.

Je had maandag je laatste twee examens in bedrijfseconomie en kunst. Hoe is dat gegaan?

Mijn motivatie was dit weekend eigenlijk helemaal op. Ik had alles al online bekeken en zag dat ik er eigenlijk al ben. Daardoor was het lastig om me voor vandaag op te laden. Bedrijfseconomie is niet mijn sterkste vak. Als ik op het examen een dikke onvoldoende heb gehaald haal, dan kan ik toch nog slagen. Het ging niet echt super. Maar we hebben ook de wegstreepregeling en je bent met een vier ook geslaagd. dus ik maak me geen zorgen. Kunst is eigenlijk heel erg begrijpend lezen. Dat ging me makkelijker af. Je moet gewoon opschrijven wat je weet.

 

Annemieke Windt