Verslag bezoek Finse leerlingen

Verslag bezoek Finse leerlingen

Op maandag 4 november kwamen de leerlingen en hun docenten aan rond 12 uur. We waren met zijn allen een beetje hyper van de spanning, want na vele uren van voorbereiding was het dan eindelijk begonnen. 11 Finse leerlingen, allen meisjes, en hun 2 Finse docenten Anna en Sonja waren er!

Er was een hartelijk welkomstwoord van de rector en conrector. Daarna de aftrap: een Nederlandse lunch met ontbijtkoek, kokosbrood, kadetjes, en hagelslag en pindakaas! De lunch ging er goed in bij de Finnen! Ze waren vooral ook te spreken over de pepernoten die onze leerlingen bij zich hadden. Daarna gaven de Finse leerlingen presentaties over hun land, zoals het klimaat, hun school en nationale gerechten en gebruiken. Er werd gegriezeld bij het idee van vissnoepjes (vis in chocola) en gelachen bij de sport: Vrouwendragen. Dezelfde presentaties gaan wij daar geven in mei 2020. 

IMG 20191104 WA0009

Daarna hadden de leerlingen even een half uurtje voor zichzelf, er werden rondleidingen gegeven door de school, maar een bezoek aan de VOMAR mocht natuurlijk niet ontbreken, want die pepernoten waren zo lekker! Daarna gingen de leerlingen onder leiding van Michael een uurtje Archery Tag doen in de gymzaal. In het begin nog een beetje twijfelend over de juiste strategie, gingen de leerlingen later helemaal los. Er werden bunkers gebouwd van matten en kasten en uiteindelijk was er 1 slachtoffer: de bril van Eva overleefde de strijd niet.

IMG 20191104 WA0007

De ouders kwamen om 15.30 uur hun gast halen. De Finnen waren overduidelijk moe, dus lekker naar huis. Aan de stamppot, pannenkoeken, iets anders Nederlands! Dinsdag 5 november stond de school uitgebreider op het programma. Maar eerst op de fiets naar school. Dat zijn die Finnen niet gewend. De meeste leerlingen reizen in Finland met de metro naar school. Gelukkig was het droog. 

De Finse leerlingen liepen uren 1-4 met hun buddy mee en volgden lessen Economie, Engels en Frans, en Quest en nog veel meer. Fijn dat dat mogelijk was! Ze moesten even wennen aan de korte pauzes. Bij hun duren de pauzes een half uur of een uur. Dat is hier toch wel anders. Daarnaast kregen ze nu bammetjes mee van hun gastgezin, terwijl er in Finland een warme lunch geserveerd wordt. Maar gelukkig waren daar ook de broodjes hete kip van Anil in de bovenbouwkantine. Alleen dat tempo, he! Snel eten! Poeh, zeg!

Het 5e en 6e uur kregen de 23 leerlingen een masterclass Theater van Maartje v. A. Dat vonden ze erg leuk! Ook moesten er nog even waterflesjes en emmers opgehaald worden bij Irene! Want we hadden ook nog een wateropdracht te doen in de middag.

IMG 20191105 WA0006

Daarna gingen de leerlingen in groepjes het centrum van Haarlem in voor een stadswandeling van de VVV. Er werden op verschillende plekken ook watermonsters genomen zodat we woensdag de waterkwaliteit konden meten. Want naast Intercultureel leren staan deze week ook Klimaatverandering en het thema Water op het programma. De dag werd afgesloten met het nuttigen van een warme chocomelk in café Brinkmann. Moe en voldaan gingen ze, en wij ook, naar huis. Sommige leerlingen gingen met hun gastgezin nog op stap, zoals naar Amsterdam!

Woensdag 6 november was een beetje vreemde dag. De leerlingen kwamen wederom op de fiets, maar door de staking was de school bijna leeg. Ze begonnen om 9 uur met een biologiepracticum. Er werden nog meer watermonsters genomen in de buurt van de school en er werden waterdiertjes verzameld. De watermonsters van gisteren uit het centrum en die van vandaag uit de sloot bij school werden chemisch geanalyseerd en met elkaar vergeleken! De waterdiertjes werden bekeken onder de microscoop. Alle Finse leerlingen hebben biologie in hun pakket, dus dat kwam heel mooi uit. Daarna een webquest onder leiding van Bart de Wolf in het computerlokaal. Leerlingen ontdekten hoe het land vanaf Haarlem tot aan de kust opgebouwd is en hoe het ontstaan is. Ze gebruikten hiervoor het programma ArchGis. Erg interessant. Ook de Finse docenten deden enthousiast mee!

Om 12 uur weer op de fiets naar de Waterleidingduinen, want wat we in de ochtend geleerd hadden, gingen we nu met eigen ogen aanschouwen! Onder leiding van een heuse boswachter en Bert en Bart gingen we de duinen in voor een 2 uur durende wandeling. We hadden fantastisch weer! Afgepeigerd, maar heel veel kennis rijker gingen ze daarna weer op de fiets naar huis. En ’s avonds is er nog bij iemand thuis tot laat een feestje geweest?! 

IMG 20191106 WA0012

Donderdag was onze laatste volle dag met de Finse gasten. Weer op de fiets naar school met een lunchpakketje om daar uren 1-4 weer met de leerlingen mee te lopen in allerlei lessen. De docenten uit Finland hadden een lunch met de docenten uit Frankrijk, want die uitwisseling is inmiddels ook gestart! Toen om 13.00 verzamelen bij de IJsbaan, want er moest nog geschaatst worden. Nog zo’n Hollandse traditie! De Finnen zijn meer van het ijshockey ontdekten we, en dat kunnen ze goed ook. Al snel waren ze het rondjes rijden beu, en werd er op het middenveld een heuse ijshockey wedstrijd opgezet. Na 2,5 uur moesten we de laatste 6 fanatiekelingen van het ijs halen. Wat een lol hebben ze gehad, maar welk land er nu gewonnen heeft?! Na een beker warme choco gingen we op de fiets weer naar school.

Vervolgens op school was er nog een laatste verrassing. We serveerden snert met roggebrood en katenspek. Dat vond helaas niet iedereen even lekker  Maar gezellig was het wel. Dus het briljante idee ontstond om daarna nog bij iemand thuis poffertjes en pannenkoeken te gaan bakken – daar hebben we helaas geen foto’s van. Ze sloten de week af door ook nog met zijn allen te gaan bowlen! We zijn blij dat ze het zo naar hun zin hebben gehad. Vrijdagochtend verzamelden we om 8 uur en hebben we ze om half 9 uitgezwaaid.

Dikke knuffels, afscheidscadeautjes en bijna in tranen vertrokken de Finnen. Maar niet getreurd, want we houden contact. Want in mei 202 gaan onze leerlingen naar Finland om daar het water te onderzoeken en het Finse schoolleven mee te maken! In de tussentijd is er ook nog contact via Skype.

De Finnen hebben nog een hele dag doorgebracht in Amsterdam met begeleiding van Marian. Ze hebben het Anne Frank huis bezocht alsmede het Van Gogh museum waar ze tekeningen hebben mogen maken. Ook dat vonden ze een hele leuke dag!

Rond 5 uur vlogen de Finnen weer naar huis, voorzien van veel nieuwe kennis over Nederland en vriendschappen rijker. En vergeet niet zakken met pepernoten en pakken met ontbijtkoek.