Boek uit je tas!

Boek uit je tas!

Met het project ‘Boek uit je tas!’ kun je op Sancta op verschillende momenten een boek of iets anders lezen. Zo ontwikkel je op een leuke manier je leesvaardigheid en woordenschat. Je leert meer woorden kennen en leest sneller. En dat verschil merk je tijdens het leren en maken van toetsen.

Je mag zelf kiezen wat je leest, bijvoorbeeld een jeugdboek, een roman, een boek over dolfijnen of de krant.

Lezen

Wist je dat...

... middelbare scholieren tien jaar geleden gemiddeld 4,6 uur per week in hun vrije tijd lazen. Nu is dat nog maar 1,5 uur per week.

... in de onderbouw van alle schooltypen in het voortgezet onderwijs gemiddeld 20% van de leerlingen onvoldoende in staat is om schoolboekteksten te begrijpen.

Leerlingen over Vrij lezen:

"Ik vind het vooral leuk dat je zelf mag kiezen wat je leest. Dat maakt het lezen een stuk leuker!"

"Ik vind de opdracht leuk waarbij je een brief schrijft aan de hoofdpersoon en ook de opdracht waarbij je een fragment uit een boek moet tekenen."

"Ik zou het best leuk vinden als we soms een boek bespreken tijdens Vrij lezen, of een creatieve opdracht zouden doen, bijvoorbeeld een toneelstukje."

Docenten over lezen:

"Als leerlingen niet van lezen houden, heeft het vaak te maken met wat ze lezen. Iedereen kan boeken vinden over dingen die haar of hem echt interesseren. Pas dan gaat het lezen vanzelf."

"Ik vind dat je leerlingen wel moet stimuleren de overstap van tijdschrift naar boek te maken."

"Vooral van belang is het vergroten van de concentratie en in stilte kunnen werken. Ondertussen wordt er gewerkt aan uitbreiding woordenschat en verbetering tekstbegrip. Los hiervan: lezen stimuleren!"